Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Feléled a makói Önkéntes Pont

2012.12.06

Nem kellenek az önkéntesek Makón - panaszolta majdnem pontosan egy esztedeje ezelőtt lapunknak Nagy Róbertné, a 3 éve alapított makói Önkéntes Központ vezetője. Azt a célt tűzte ki, hogy felkutassa, majd az együttműködésre felkészítse az önkéntesekre igényt tartó intézményeket, közhasznú szervezeteket, valamint azokat, akik hajlandóak napi vagy heti néhány órát dolgozni ellenszolgáltatás nélkül. Hasonló szervezetek működnek szerte a megyében, a Maros-parti városban azonban az önkéntesség ez idáig kevéssé tudott teret hódítani. Jelentkezők lettek volna, olykor sikerült is néhányat kiközvetíteni például rendezvények megtartásában segédkezni, a legtöbb helyen azonban vonakodva fogadták őket. Ennek a fő oka az volt, hogy bár az önkéntesek munkájáért fizetség nem jár, alkalmazásuk nagyjából ugyanannyi adminisztrációval jár, mint a munkavállalóké – ezt pedig kevesen vállalták.

 

Úgy tűnik, ez a probléma mostanra megoldódott. Az Önkéntes Pont megnyert egy 19,5 milliós támogatást; a pénzből az önkéntesek és a fogadó szervezetek felkészítését, valamint a foglalkoztatás adminisztrációs költségeit fedezik. A projekt keretében vállalták: egy év alatt 140 önkéntest fognak kiközvetíteni intézményekhez, civilszervezetekhez, akik összesen 2880 órányi térítés nélküli munkát végeznek majd – tájékoztatta lapunkat Baloghné Vass Katalin projektmenedzser.
Hogy többről van szó, mint szándékról, jelzi: már megállapodást is kötöttek az önkéntesek fogadásáról többek között a Pápay Endre nevét viselő iskolával, az Egyesített Népjóléti Intézménnyel és a városi kórházzal. Az, hogy most már nincs akadálya az önkéntesek munkájának, egyrészt annak köszönhető, hogy az Önkéntes Pont e célra kiképzett vezetője révén átvállalja az adminisztrációs terhek jelentős részét, másrészt az időközben bekövetkezett szemléletváltásnak is – mondja a projektmenedzser. 

 

 

Ételosztás, kertészkedés

Önkéntes munkát sokan, sokféle motivációból vállalnak. Az álláskereső fiatalok munkatapasztalatot szerezhetnek, a tartós munkanélkülieknek önbizalmat ad, no meg reményt, hogy lesz állásuk is, a nyugdíjasok pedig azért, hogy továbbra is hasznosnak érezhessék magukat. S persze vannak olyanok is, akik egyszerűen segíteni akarnak. Akik érdeklődnének, a makói Önkéntes Pont irodáját a Csanád vezér tér 22. szám alatt találhatják meg. Többek között olyan feladatok várják őket, mint kertészkedés, ebédosztás – a pontos listát most állítják össze a partnerszervezetek.

 

(http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/feleled_a_makoi_onkentes_pont/2309822/)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.